Najviša plaća 220.249 KM

Bez autora
Jul 07 2011

Najveća mjesečna plaća u RS iznosila je čak 220.249 maraka, a isplaćena je u jednoj mikrokreditnoj organizaciji (MKO) u ovom entitetu. Nedostižan novac za realne prilike u BiH, mjesečno je ostvarivan i u bankarskom sektoru, oblasti finansijskog posredovanja, konsaltinga i menadžmenta te izradi računarskih programa. Ukoliko se u obzir uzmu zvanični podaci Saveza sindikata RS ili Udruženja potrošača, primjerice za maj (prosječna mjesečna plaća 803 KM i potrošačka korpa 1.757,58 KM), samo jedna mjesečna plaća od 220.249 maraka isplaćena u MKO mogla je pokriti čak 274,28 prosječnih mjesečnih primanja u RS ili ostvariti više od 125 potrošačkih korpi za četveročlanu porodicu. U bankarskom sektoru mjesečna primanja iznosila su i do nevjerovatnih 97.689 maraka. Kada se pogleda taj odnos plata po sektorima, banke prednjače, no u ovom slučaju imamo platu koja je definitivno mjesečno primanje rukovodećeg sektora. Svaki komentar je suvišan. Dakle, ljutnja, bijes, zaprepašćenje i neprihvatanje činjenice da živimo u zemlji gdje je nekom potrebno da radi čitav život da bi ostvario nečiju mjesečnu plaću, a da paradoks bude veći, svi mi obični smrtnici podižemo kredite da bismo se, doslovno, prehranili, dajući doprinos tako nečijoj plaći koja ni po čemu nije zaslužena.

Najviša plaća 220.249 KMNajveća mjesečna plaća u RS iznosila je čak 220.249 maraka, a isplaćena je u jednoj mikrokreditnoj organizaciji (MKO) u ovom entitetu, podaci su Poreske uprave RS.

Prema istom izvoru, nedostižan novac za realne prilike u BiH, mjesečno je ostvarivan i u bankarskom sektoru, oblasti finansijskog posredovanja, konsaltinga i menadžmenta te izradi računarskih programa.
 
Ukoliko se u obzir uzmu zvanični podaci Saveza sindikata RS ili Udruženja potrošača, primjerice za maj (prosječna mjesečna plaća 803 KM i potrošačka korpa 1.757,58 KM), samo jedna mjesečna plaća od 220.249 maraka isplaćena u MKO mogla je pokriti čak 274,28 prosječnih mjesečnih primanja u RS ili ostvariti više od 125 potrošačkih korpi za četveročlanu porodicu.
 
U bankarskom sektoru mjesečna primanja iznosila su i do nevjerovatnih 97.689 maraka.

- Kada se pogleda taj odnos plata po sektorima, banke prednjače, no u ovom slučaju mi imamo platu koja je definitivno mjesečno primanje rukovodećeg sektora. Svaki komentar je suvišan. Dakle, ljutnja, bijes, zaprepašćenje i neprihvatanje činjenice da živimo u zemlji gdje je nekom potrebno da radi čitav život da bi ostvario nečiju mjesečnu plaću, a da paradoks bude veći, svi mi obični smrtnici podižemo kredite da bismo se, doslovno, prehranili, dajući doprinos tako nečijoj plaći koja ni po čemu nije zaslužena - izjavila je za "Dnevni avaz" predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.
 
Ona pita koji je rezultat rada onoga ko primi više od 200.000 maraka mjesečno, je li učinio nešto historijski važno ili šta izumio?
 
- Neuređeno tržište novca u BiH i nepostojanje vlastitog bankarskog sektora na više načina nas ugrožava, a ovo je upravo jedan od njih. Mi, da bismo živjeli, plaćamo strašne kamate, a lihvarenjem u pravom smislu riječi se, s druge strane, uzima taj profit i to po slobodnoj volji, koliko hoće - naglašava Mišić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik